Skärgårdsstiftelsen

Stockholms Øhav er et smukt område, der består af tusinder af små øer i Østersøen ved Stockholm.

Skärgårdstiftelsen, grundlagt i 1959, ejer og forvalter ca. 15% af det toale område på mere end 1000 km2 med det formål at bevare øhavets naturlige og kulturelle arv.

Som en del af et EU-projekt, der havde til formål at forbedre toiletterne på øerne, installerede Clivus Multrum i 2006-2007 mere end 40 toiletfaciliteter på øer, som man kommer ud til med færge.


Susedalen, E6 motorvejens rasteplads

Susedalens rasteplads ved E6 motorvejen ligger syd for Falkenberg i det sydvestlige Sverige og bliver drevet af det svenske vejdirektorat (Trafikverket). Kong Karl XVI Gustaf indviede rastepladsen i november 1996.

Miljøbeskyttelse var en viktig faktor i rastepladsens udformning. F.eks. bliver overfladevand fra vejen ledt ned i et afvandingsområde for at beskytte de omkringliggende områder for forurening af vejsalt, etc.

Toiletterne var fremstillet af rustfrit stål og forbundet til Clivus Multrum enheder i kælderen.

I 2003 ombyggede Clivus Multrum faciliteterne, da rastepladsen tiltrak flere besøgere, end der oprindeligt var beregnet. Toiletterne er nu dimensioneret til at kunne håndtere flere hundrede besøgere om dagen.


Bronx Zoo øko-toiletter (New York)

Bronx Zoo har uddannet og underholdt besøgere siden 1899. Dyreparkens 107 hektar park gør den til den største zoologiske have beliggende i byen i USA. Den har et årligt besøgstal på to millioner og huser mere end fire tusinde dyr. Parken er ejet og drevet af the Wildlife Conservation Society, der har et stærkt fokus på miljøbevarelse. Dette fokus kommer til syne i ønsket om bæredygtige byggemetoder i foreningens zoologiske haver.

Toiletterne i nærheden af Bronxdale-indgangen behøvede at blive skiftet ud på grund af det svigtende kloaksystem. Et nyt kloaksystem på stedet blev afvist på grund af bekymring over risikoen for forurening af den nærliggende Bronx River. Man overvejede også en kloakforbindelse men opgav dette på grund af de høje omkostninger, der var ved at skulle lave en tunnel under the Bronx River Parkway.

I stedet for besluttede den zoologiske have sig for at installere et Clivus Multrum komposteringstoilet-system, som består af 10 komposteringsanordninger. Ud over at spare penge, fanger og genbruger Clivus-systemerne næringsstofferne i afføringen og bruger desuden en minimal mængde vand, når der skylles ud.

Øko-toiletterne får mere end en halv million besøgere om året. De 15 skum-skylletoiletter bruger mindre end 2 deciliter vand per gang, hvilket betyder, at der bliver sparet omkring fire millioner vand om året sammenlignet med almindelige lavtskyllende toiletter (6 liter per gang).


DANO-projektet

Kanoture i Dalsland og Nordmarken, et område i centrale Sverige med mange søer og floder, er en stor oplevelse, der tiltrækker mange turister fra Sverige og udlandet. Hygiejne på lejrpladsen var en stor udfordring, da de eksisterende faciliteter ikke kunne klare mængden af affald, hvilket forårsagede forurening af de omkringliggende områder. Siden indvielsen i år 2000 har DANO-området produceret mere end 103 campingpladser med mere end 140 aktive Clivus Multrum installationer.